Pentru o navigare personalizata, folosim cookies.
Blog
02Mar

GMC Media & Advertising

Cum se redacteaza un advertorial?

Advertorialul poate fi găsit atât în mediul online, cât și în print. Advertorialul este o forma de publicitate si este marcat cu P pentru că este o reclama plătita.
Advertorialul poate fi de mai multe tipuri: sub forma de interviu, știre reportaj sau o poveste.

Obiectivele unui advertorial

Advertorialele sunt folosite în activitatea de PR (relații publice) pentru a creste gradul de cunoaștere a companiei și produselor sale și pentru a influenta formarea unui curent de opinie pozitiv. Știrile sunt suplimentate cu interviuri, reportaje, editoriale, având în centrul lor mesaje diferite privind performanta companiei (cum ar fi lider de piață, cea mai mare rețea de distribuție, cea mai rapida creștere), rezultatele financiare, calitatea produselor și proceselor, noutatea tehnicilor și metodelor de conducere, fiabilitatea și performantele tehnice, valoarea oamenilor și modul lor de lucru, responsabilitatea sociala, principiile și filozofia servirii clienților.

Un alt obiectiv reprezintă suportul pentru procesul de vânzare ajutând la conștientizarea unei probleme, la explorarea tuturor aspectelor legate de o nevoie, la crearea unei presiuni privind satisfacerea ei imediata și la descoperirea soluției celei mai potrivite. În acest caz se urmăresc etapele de pre-vânzare: analiza situației, identificarea problemelor, examinarea problemelor sub lupa și evaluarea potențialului lor negativ, identificarea gradului de urgenta, explorarea soluțiilor posibile și prezentarea motivelor de acțiune rapida și a ofertelor speciale.

Articolele contribuie la generarea de leaduri (prospecti care vor deveni clienți).

 Advertorialul mai este utilizat și în susținerea activității de marketing. Articolele pregătesc lansarea unui produs nou sau alte evenimente (seminarii, târguri, promoții), diseminează cunoștinte legate de alegerea produsului, criterii de comparație, utilizare, montare, exploatare la performante maxime, întreținere și reparare, popularizează mărcile, fac apel la emoții, stimulează discuțiile private și zvonurile. Uneori sunt modalitatea prin care se realizează campaniile promoționale sau analizele calitative de piață prin includerea de chestionare și formulare pentru concursuri și promoții.

Definirea publicului tintă căruia se adresează un advertorial se face răspunzând la întrebări cum ar fi: Ce hobby are? , Ce stil de viață are?, Ce aspirații are?, Ce griji are?, Ce nevoi are? Ce vârstă și ce sex are? sau E familist?, Îi plac copii? Ce obiceiuri de consum are? , De unde se informează?
Pentru a studia acest public, se poate folosi un sondaj sau se poate urmări comportamentul fanilor de pe pagina de Facebook, de exemplu. Un business profitabil este acela care deservește mai multor categorii de clienți. Segmentarea clienților se face prin cercetarea de piață, prin identificarea publicului tintă (demografic, geografic, sex, vârstă, venituri, educație, etc). Divizarea pieței funcție de segmentarea clienților cu un comportament, nevoi și caracteristici distincte necesita mesaje distincte în comunicare.

Alaturi de obiective și de publicația selectată, trebuie să se tina cont de publicul căruia îi este destinat advertorialul. Este bine să avem o suprapunere cât mai mare intre publicul tintă al comunicării de marketing și cititorii publicației ai carei profil psihosocioprofesional îl putem afla.

Modul de redactare a advertorialului trebuie să fie în stilul publicației ca limbaj și stil, astfel publicul vă decide daca ceea ce scrii este credibil, daca vă aplica ceea ce îl înveți, daca te apreciază și daca te caută.

Publicul are trei cerințe: claritate, onestitate și atractivitate. Cu gândul la public formulam textul articolului folosind termenii cu care este obișnuit, cât mai clar și mai complet cu putință. Premisa cea mai buna este că publicul nu știe nimic despre subiect. Onestitatea este a doua cerință. Publicului nu îi plac laudele excesive și realitățile reinterpretate, ci vrea informații care pot fi verificate. Cititorului îi plac știrile pe care le poate folosi, care au efecte personale, care îi stârnesc emoții și care îi completează cunoștințele și experiență de viață. 

„Consumatorul nu e un tâmpit. Este soţia ta! îi insulţi inteligenţa daca presupui că un simplu slogan și câteva adjective nesărate o vor convinge să cumpere orice.” ~ David Ogilvy

În concluzie, pașii importanți în redactarea unui advertorial sunt:
1) Definirea obiectivelor comunicării de marketing
2) Selecția publicațiilor (să fie credibile, de calitate, cu un trafic mare, adresate publicului tintă pe care vrem să îl atingem)
3) Cunoașterea publicului căruia te adresezi
4) Furnizarea de stimulente și motive astfel încât publicul tintă să reacționeze așa cum ne dorim

Reguli de redactare un advertorial atractiv
1. Titlul provocator și convingător - articolul trebuie să iasă în evidență din marea de anunțuri în care vă fi publicat. Așa cum spunea și John Caples, unul din cei mai cunoscuți copywriteri americani, “puține titluri au un succes etern”. O analiza făcută de acesta sugerează că un titlu bun trebuie să îndeplinească patru calități: să fie de interes personal, să informeze (știri), să atragă curiozitatea și să reprezinte o cale simpla și rapida.
2. Un text scurt și un call-to-action care îndeamnă cititorii să facă o acțiune după ce îl termină de citit. Textul trebuie să fie unic, util, captivant, optimizat SEO și să conțină informațiile de contact ale firmei despre care scrii. Un advertorialul ar trebui să aibă minim 450 – 500 de cuvinte.
3. Să pară a fi un articol real. Pentru a nu fi evitat de către cititori, trebuie să fie scris în stilul publicației, conținutul de calitate fiind 70% și doar 30% informațîi de promovare ale produsului/serviciului respectiv.
4. Să conțină fotografii și imagini cu legende. Un advertorial este mai puternic atunci când fotografiile sale au un fel de subtitrare scrisa dedesubt. Ca și în cazul “articolului”, include o linie secundara pentru fotografie / imagine.
5. Să conțină citate sau relatări din experiențe ale profesioniștilor sau influenceri-lor. Sursa textelor trebuie să fie din realitate, trebuie să transmită emoție că să fie reținute ușor. Citatele sunt utilizate în același mod cum ar face un journalist obișnuit, ele sunt că niste marturii și au rol de a întări anumite afirmații.
6. Un advertorial scris corect trebuie să fie optimizat SEO pentru motoarele de căutare (să conțină cuvinte și expresii cheie) și conțină link-uri către produsele recomandate sau site-ul companiei, unde se vor regăsi poze sau caracteristicile tehnice și costuri, testimoniale, etc.

 De ce ai nevoie de advertoriale?
Pentru că sunt un mijloc bun prin care poți atrage atenția asupra unui produs/serviciu pe care îl pui la dispoziția publicului tău. De asemenea, prin intermediul advertorialelor bine scrise, vei deveni credibil în ochii cititorilor, poți transmite mai multe informații, caracteristici și beneficii despre produs/serviciu. Din punctul de vedere al notorietății site-ului companiei pe Internet, advertorialele măresc volumul de “content” și vor ajuta la creșterea vizibiliații și va fi mai bine poziționat în rezultatele organice. Advertorialele bine scrise (optimizate SEO) stimulează și procesul de indexare a paginilor în Google.
Articolul anterior
Ce este Community Marketing?
Articolul urmator
Video Marketing

Ai o promotie?

Da-ne cateva informatii despre produsele de la promotie. Noi vom analiza concurenta si publicul tinta. Impreuna vom decide mediul optim pentru reclama (TV, radio, online, outdoor, presa scrisa). Aplica acum si asigura-ti o promotie de succes!
Aplica acum!

Recomandari

Charles Darwin a spus ca nu cel mai puternic supravietuieste, ci cel mai adaptabil. Adaptabilitatea este principala calitate a echipei GMC Media & Advertising, cu care am colaborat in cateva proiecte de publicitate de calitate, dar foarte diferite ca abordare si continut.
Codrut Pinzaruproducator TV, doctorand in Sociologie al Universitatii Bucuresti
Am fost foarte multumit de colaborarea cu GMC Media & Advertising. Atitudinea pro-activa, focusati pe nevoile clientului si cu o foarte buna cunoastere a pietei de media.
Recomand cu caldura.
Dragne IulianBrauns Heitmann Romania

Contact

Va stam la dispozitie pentru orice intrebare privind campanii media (TV, radio, online, outdoor, presa scrisa), cumparare spatii publicitate sau productie spoturi TV si radio. Scrieti-ne si va vom contacta in curand.

Telefon
0724.04.12.12

Email
office@gmcmedia.ro
GMC
Consultanta & Analiza Media
Productie spoturi TV & Radio
Strategii media & Achizitii spatii publicitare
Blog Media & Advertising
Prima Pagina