Dacă vrei să te conectezi cu cei pe care îi targetezi prin business-ul tău, trebuie să te duci în locul potrivit, la momentul potrivit – în online, si sa folosesti instrumentele de marketing digital potrivite ca sa ajungi la rezultatele dorite.
Cu toate ca in piata de media din Romania, televiziunea este principalul mijloc de comunicare, digitalul are cea mai rapida crestere. Numarul utilizatorilor creste, iar instrumentele de marketing digital trebuie sa se adapteze la noile obiceiuri de consum pe online. Modurile de comunicare pe acest canal de marketing se schimba rapid.
Potrivit estimărilor GPeC și ARMO (Asociația Română a Magazinelor Online), piața românească de e-commerce va atinge și, probabil, va depăși pragul de 5 miliarde de euro în 2020 (sursa https://www.gpec.ro/blog/raportul-pietei-ecommerce-gpec-2018-romanii-au-facut-cumparaturi-online-de-peste-3-5-miliarde-euro-in-2018).
Un instrument de baza pentru orice afacere este chiar site-ul companiei
Fie ca e un site informativ sau educativ sau este un magazine online, atunci cand se pun bazele de design web trebuie sa se tina cont ca site-ul în sine este o formă de marketing online pentru afaceri. Numele domeniului trebuie sa fie în legătură cu denumirea comercială și domeniul de activitate. Compania ar trebui proiecteze bine site-ul, să stabilească gradul de automatizare al site-ului.
Instaleaza Google Analytics, aplicatie oferita gratuit de catre Google care monitorizeaza aproape intreaga activitate din paginile site-ului, cum ar fi:
- de unde vine traficul pe site
- cat timp sta pe fiecare pagina
- numarul de pagini vizitate de catre un vizitator
- sursele de trafic (organic si referinte), plus cuvintele cheie care au generat traficul organic
Optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare (Search Engine Optimization – SEO)
Modul în care motoarele de căutare evaluează site-urile se schimbă frecvent și, prin urmare, e necesară actualizarea constantă a cunoștințelor în acest domeniu pentru atragerea si mentinerea unui trafic orientat catre site.
Metode de optimizare SEO:
- Cuvintele cheie ajuta motorul de căutare să identifice site-ul web. Odată ce au fost alese cele mai populare cuvinte cheie, ele vor fi integrate în site, in poziții strategice pentru a permite motoarelor de căutare să le recunoască
- Fiecare pagină din site trebuie sa fie relevantă pentru unul sau două cuvinte cheie, concentrându-se pe acestea
- Adăugarea in site de conținut bogat si de calitate, relevant pentru cititori si care contine cuvintele cheie, intr-un mod firesc in text
- Actiuni de SEO extern si anume prin integrarea link-urilor către acesta în alte site-uri sau blog-uri. Prin informatii relevante si valoroase, un blog creeaza o legatura de incredere cu cititorul sau fidel
Social Media – pagina de Facebook
Rețelele de socializare ajuta un business să interacționează cu clienții existenți. Unele dintre cele mai populare platforme de social networking includ: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram si altele.
La fel ca si un blog, o pagina de Facebook necesita atentia si efort pe o perioada lunga de timp. Si pe Facebook, pagina este nevoie de continut original, atractiv + poze personalizate, de timp dedicat cautarii de informatii interesante pentru audienta,metode de interactine cu fanii sub diferite forma, de exemplu concursuri, comentarii.
Canalul de Youtube
Clipurile video sunt de obicei fișiere de mari dimensiuni, care ocupă mult spațiu, de aceea se poate folosi platform video cum este Youtube-ul pentru stacarea de reclame sau material video de educare/informare, ca de exemplu:
- Videoclipuri de tip "Cum să…" – pentru prezentare de caracteristici tehnice produs sau descrierea modului de utilizare a serviciului
- Clipuri testimoniale care demonstrează modul de utilizare si eficienta produsului sau a serviciilor
- Clipuri care oferă o imagine de ansamblu a companiei
- Clipuri video “teaser” care oferă clienților o avanpremieră, înainte de lansarea propriu zisa a produsului/serviciului
Publicitatea online
Selectia de site-uri pentru a face publicitate va tine cont de toate aceste informatii despre comportamentul vizitatorilor pe site pe care dorim sa il promovam.
In al doilea rand, trebuie să se dezvolte un design creativ pentru anunț (reclama), astfel încât să fie atractiv. Reclama va lua forma unui banner plasat în diferite pozitii ale paginii web selectate. Scopul este de a convinge utilizatorul să viziteze site-ul pe care dorim sa il promovam.
Costurile de publicitate depind de numarul de afisari cumparate si de pozitionarea in pagina sau in sectiuni potrivite cu mesajul reclamei.
Instrumente de marketing mobil
Marketingul bazat pe aplicații este publicitatea mobilă care implică aplicații mobile, de exemplu:
- Marketing mobil în jocuri - este un canal important în care reclamele sunt plasate în jocuri pentru telefoane mobile
- Coduri QR - clienții scanează codul QR si se conecteaza prin intermediul legăturii sale direct la pagina web a companiei
- Marketing bazat pe localizare - anunțurile mobile apar în apropierea locației utilizatorului în raport cu distanța unei afaceri specific
- Reclame cu imagini pe mobile
- SMS - trimiterea de oferte sub formă de text utilizatorilor, chiar daca sunt considerate ca fiind instrumente de modă veche de marketing mobil